Search

Custom Search

Goldman nu mai primeşte investitori americani la Facebook pentru că "s-a făcut prea multă vâlvă în presă"

"Goldman Sachs, banca americană care intermediază tranzacţiile private cu acţiuni Facebook, va restricţiona accesul investitorilor americani la titlurile reţelei de socializare, invocând mediatizarea intensă a subiectului, scrie Reuters.

Goldman întenţionează să strângă 1,5 miliarde de dolari printr-o campanie de vânzare de acţiuni în afara pieţei, înainte de o aşteptată listare la bursă în 2012.
Banca americană a contribuit deja cu 450 de milioane de dolari, iar alte 50 de milioane au fost atrase de la firma rusă Digital Sky Technologies, valoarea totală a reţelei Facebook fiind evaluată în urma acestor tranzacţii la 50 de miliarde de dolari.

Presa internaţională a devorat subiectul, âncepând cu un articol din New York Times în care se menţiona că banca americană a oferit clienţilor proprii posibilitatea să cumpere acţiuni de 2 milioane de dolari fiecare pentru a strânge 2 miliarde de dolari. Informaţia ar fi atras atenţia autorităţilor americane de reglementare în domeniul bursier, întrucât legile pieţei de capital din SUA prevăd că dacă o companie nelistată are mai mult de 500 de acţionari, trebuie să depună rapoarte financiare în conformitate cu normele bursiere.

Facebook a dezvăluit ulterior că acţiunile de pe piaţa privată se tranzacţionează prin intermediul unui vehicul de investiţii înregistrat în Delaware, paradisul fiscla de pe continentul american. Astfel, investitorii interesaţi de acţiunile reţelei de socializare cumpără de fapt titluri la fondul de investiţii. Fondul din Delaware poate avea astfel sute de acţionari, în timp ce la Facebook este înregistrată o singură entitate.

Goldman a anunţat că deczizia de exludere a investiorilor americani nu are nicio legătură cu intervenţii din exterior, inclusiv SEC (autoritatea bursieră americană) care desfăşoară o anchetă privind tranzacţiile cu acţiuni Facebook pe piaţa secundară." sursa ZF.ro